Groeien in de hectische metaalwereld
Vrachtwagens rijden af en aan. Ferry van Tuyl krijgt in vijf minuten tijd drie telefoontjes die hij ‘toch écht even moet pakken’. Zijn partner Janneke van der Koppel holt nog gauw naar achter om te helpen bij de weegbrug, en dit doet ze weer als een medewerker wat wil vragen. Het is rennen en vliegen, maar iedereen blijft lachen. “Zo gaat het er altijd aan toe”, aldus Ferry met een grijns.
Toch is het anders dan pakweg zo’n tweeënhalf jaar geleden. Sindsdien heeft het ondernemersstel namelijk weer een professionaliseringsslag gemaakt. Janneke: “Na een flinke groei was het tijd om alles beter te organiseren. Dit betekende: nóg beter inspelen op de wens van de klant, medewerkers beter coachen en vooral structuur aanbrengen.”
Aangeboren handelsgeest
Het is Ferry die zo’n tien jaar geleden met Van Tuyl Metaalrecycling begon. Zijn belangstelling voor metaal ontstond pas toen hij op de bouw werkte, maar zijn handelsgeest heeft er altijd ingezeten. “M’n opa en mijn vader waren allebei veehandelaar. Als jong manneke ging ik al mee om konijnen en kippen te verhandelen”, legt de energieke Geffenaar uit. En hij heeft nog een voorbeeld in petto. “Later kocht ik één bouwlift om deze te verhuren, maar al snel werden dat er twaalf.”
De eerste activiteiten van het huidige metaalrecyclingbedrijf vonden plaats op de boerderij van zijn opa. Daar groeide het in rap tempo uit z’n jasje. “Na een aantal verhuizingen zijn we vier jaar geleden op de huidige locatie aan de Lekstraat in Oss terechtgekomen. Hier kregen we de ruimte om grotere voertuigen te ontvangen. En ook voor stortvrachten, waardoor we de zakelijke markt veel beter kunnen bedienen. Inmiddels werken we met negen.”
Live meekijken
Van Tuyl Metaalrecycling zamelt voor particulieren ferrometalen, non-ferrometalen, kabels, accu’s en elektromotoren in. Het bedrijfsleven, zoals metaal-, bouw- en constructiebedrijven, kan er terecht voor metaalrecycling, accurecycling en containerservice. Wie er ook komt; bij ons is transparantie heilig. “Om discussies te voorkomen én om het imago van metaalrecyclers op te vijzelen”, vertelt Janneke. Tijdens het wegen zijn er dan ook geen geheimen voor onze klanten. “Maakt iemand gebruik van onze containerdienst? Dan kan diegene op afstand live meekijken met ons geavanceerde camerasysteem. Of zelfs tot veertien dagen na dato de beelden opvragen.”
Iedereen een kans
Ferry en Janneke zijn blij dat ze er in deze drukke tijden, mét alle verbeteringen, niet alleen voor staan. Ze werken met een betrokken team, dat enorm door het duo wordt gewaardeerd. “Zonder hen zijn we niks”, benadrukt Ferry. “We geven veel verantwoordelijkheid en vertrouwen aan onze mensen, en dat wordt terugbetaald. Iedereen is trouw en prestatiegericht: we zorgen er met z’n allen voor dat al het materiaal zuiver naar eindverwerkers gaat. Daar wordt het vervolgens omgesmolten tot een grondstof voor nieuwe producten.”
“We vinden het geweldig om iedereen een kans te geven én te zien groeien”, vult Janneke aan. “Zo hebben we een jonge jongen in dienst die hier helemaal is opgebloeid. Een andere medewerker heeft veel indrukwekkende tatoeages, wat veel werkgevers af kan schrikken. Maar ook hij heeft zich ontwikkeld tot een zeer belangrijke kracht.”
Womanijzer
Als Janneke hierover vertelt, spoort de iets minder bescheiden Ferry haar aan om wat los te laten over haar eigen activiteiten. Op licht aandringen doet ze dit. “Eén dag in de week begeleid ik jongeren met een licht verstandelijke beperking. Ik leer hen bijvoorbeeld samenwerken, afspraken nakomen en actief meedenken, zodat ze kansen op de arbeidsmarkt krijgen en deze kunnen pakken.” Womanijzer, zo heet dit bedrijf. Ook dít is groeien in de metaalwereld.